Frågor och svar

Frågor och svar

FINENTRY är en digital tjänst som gör resandet till Finland och coronavirustestandet vid inresa smidigare.

I FINENTRY-kan den inresande

  • redan före eller under resan kartlägga anvisningarna för hur man ska agera vid resa till Finland
  • få individuella anvisningar för åtgärder och vid behov coronavirustest
  • boka en tid för ett kostnadsfritt coronavirustest i Finland
  • få anvisningar för hur man tar sig till testet
  • få resultatet av coronavirustestet.

Den inresande kan i sin telefon visa en sammanfattningsvy från sitt användarkonto i FINENTRY och på så sätt påskynda saker och ting vid gränsen vid ankomst till Finland.

Tjänsten uppdateras enligt anvisningar från finska myndigheter och gör det smidigare att få aktuella anvisningar. Tjänsten fungerar i webbläsare och är frivillig och kostnadsfri.

Här kommer du till FINENTRY-tjänsten.

Riktlinjerna för resenärer uppdateras för varje land enligt smittspridningen och smittorisken av coronaviruset. Du kan läsa anvisningarna här.

Alla som reser till Finland är fortfarande förpliktade att följa lagen om smittsamma sjukdomar och hälsomyndigheternas anvisningar.

I tjänsten FINENTRY får du personliga anvisningar för hur du ska gå till väga. Om din inresa förutsätter coronatest får du även anvisningar för att boka ett avgiftsfritt test.

Logga in i FINENTRY-tjänsten och fyll i dina uppgifter redan innan din inresa till Finland. Genom att visa din FINENTRY-sammanfattning på din telefon gör du din inresa smidigare!

Om testet som tagits i Finland visar sig vara positivt kommer en representant från enheten för infektionssjukdomar att ringa dig med anvisningar.

FINENTRY-tjänsten är avsedd för resenärer som kommer till Finland och det går inte att få ett särskilt coronatestintyg för coronatest som bokats via tjänsten. Innan du reser utomlands kan du boka ett coronavirustest hos privata hälso- och sjukvårdsleverantörer och be om ett coronatestintyg för att resa.

Ett kostnadsfritt intyg på engelska över ett negativt resultat från coronatest utfört av HUS, Kymsote, Eksote eller Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt kan laddas ner från tjänsten MinCoronainfo. Tjänsten är avsedd för finska medborgare och kräver stark identifiering med bankkoder eller mobil-ID.

Tidpunkterna för FINENTRY-provtagning uppdateras i tjänsten ca 7 dagar i förväg, dvs. du kan boka tid högst en vecka i förväg.

Ja, ett coronavirustest i Finland som bokas via FINENTRY-tjänsten är kostnadsfritt. 

FINENTRY-coronatestplatser finns på olika håll i Finland. Observera dock att det inte finns FINENTRY-coronatestplatser i alla kommuner. I FINENTRY-tjänsten får du personliga anvisningar för hur du ska göra.