Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia

FINENTRY on digitaalinen palvelu, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.

FINENTRY-palvelussa maahantulija voi

  • kartoittaa jo ennen matkaa tai matkan aikana Suomeen matkustamisen toimintaohjeita
  • saada yksilölliset ohjeet toimenpiteisiin ja tarvittaessa koronavirustestiin
  • varata ajan Suomessa tehtävään maksuttomaan koronavirustestiin
  • saada ohjeet testiin saapumiseen
  • saada koronavirustestin tuloksen.

Maahantulija voi näyttää puhelimeltaan FINENTRY-käyttäjätilin yhteenvetonäkymän ja siten nopeuttaa toimintaa rajalla Suomeen saavuttaessa.

Suomen viranomaisten ohjeiden mukaan päivittyvä palvelu sujuvoittaa ajantasaisten ohjeiden saamista. Selaimessa toimivan palvelun käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta.

Pääset FINENTRY-palveluun tästä.

Ohjeita matkustajille päivitetään maakohtaisesti koronaviruksen levinnäisyyden ja tartuntariskin mukaan. Voit tarkistaa ohjeet täältä.

Matkustaminen EU- ja Schengen-maista Suomeen on sallittua. Useiden muiden maiden osalta matkustusrajoitukset jatkuvat.

Kaikkia Suomeen saapuvia henkilöitä koskevat edelleen tartuntatautilain mukaiset velvoitteet ja terveysviranomaisten ohjeet.

FINENTRY-palvelussa saat henkilökohtaiset ohjeet siitä, miten sinun tulee toimia. Mikäli maahantulosi edellyttää koronatestiä, saat toimintaohjeet myös maksuttoman testin varaamiseen.

Kirjaudu FINENTRY-palveluun ja täytä tietosi jo ennen Suomeen paluuta. Näyttämällä FINENTRY-yhteenvetoa puhelimeltasi sujuvoitat maahantuloa!

Lähtömaassa otetun koronatestituloksen tulee olla negatiivinen ja se saa olla enintään 72 tuntia vanha. Todistuksesta tulee käydä ilmi testatun henkilön nimi ja syntymäaika, testauksessa käytetty diagnostinen metodi, testausaika sekä todistuksen antanut laboratorio tai terveydenhuollon viranomainen tai muu kansallinen viranomainen.

Aika lasketaan maahan saapumisesta.

Kuljetusyhtiön vaatima todistus negatiivisesta koronatestistä tulee olla otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen Suomeen saapuvaan lentokoneeseen tai laivaan nousua.

Sinun ei tarvitse mennä Suomeen tullessasi koronavirustestiin, jos sinulla on todistus siitä, että olet saanut täyden koronarokotussarjan ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa. FINENTRY-palvelussa saat henkilökohtaiset ohjeet siitä, miten sinun tulee toimia. Tarkemmat ohjeet: Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL).

Mikäli sinulla on todistus aiemmin sairastetusta covid-19-taudista, sinun ei tarvitse mennä koronavirustestiin eikä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa. Sairastetusta covid-19- taudista annetun todistuksen tulisi sisältää henkilön nimi ja syntymäaika, todistuksen antopaikka ja päiväys sekä lääkärin allekirjoitus ja leima tai muu vastaava vahvistus. Tässä tapauksessa COVID-19-tauti tulee olla sairastettu alle 6 kuukautta sitten.

Mikäli Suomessa otettu koronavirustesti osoittautuu positiiviseksi, oleskelupaikkakunnan tartuntatautiyksikön ammattilainen soittaa sinulle ja kertoo toimintaohjeet.

FINENTRY-palvelu on tarkoitettu Suomeen saapuville matkustajille, eikä palvelun kautta varatusta koronatestistä saa erillistä koronatestitodistusta. Ennen matkustamista ulkomaille, voit varata koronavirustestin yksityisen terveydenhuollon palveluntarjoajilta ja pyytää matkustamiseen tarvittavan koronatestitodistuksen.

HUSin, Kymsoten, Eksoten tai Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tekemän koronatestin negatiivisesta tuloksesta voi ladata maksuttoman, englanninkielisen todistuksen Koronatietoni.fi-palvelusta. Palvelu on tarkoitettu Suomen kansalaisille ja sen käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

FINENTRY-näytteenottoajankohdat päivitetään palveluun noin 7 päivää etukäteen, eli voit varata ajan enintään viikkoa etukäteen.

Kyllä, FINENTRY-palvelun kautta varattu Suomessa tehty koronavirustesti on maksuton.

FINENTRY-koronatestauspisteitä on eri puolilla Suomea. Huomioithan kuitenkin, että FINENTRY-koronatestauspisteitä ei ole kaikissa kunnissa. FINENTRY-palvelussa saat henkilökohtaiset ohjeet siitä, miten sinun tulee toimia.