Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia

Ohjeita matkustajille päivitetään maakohtaisesti koronaviruksen levinnäisyyden ja tartuntariskin mukaan. Voit tarkistaa ohjeet täältä.

Lähtömaassa otetun koronatestituloksen tulee olla negatiivinen ja se saa olla enintään 72 tuntia vanha. Todistuksesta tulee käydä ilmi testatun henkilön nimi ja syntymäaika, testauksessa käytetty diagnostinen metodi, testausaika sekä todistuksen antanut laboratorio tai terveydenhuollon viranomainen tai muu kansallinen viranomainen.

Aika lasketaan maahan saapumisesta.

Kuljetusyhtiön vaatima todistus negatiivisesta koronatestistä tulee olla otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen Suomeen saapuvaan lentokoneeseen tai laivaan nousua.

Koronarokotuksen saaneita maahantulijoita koskevat tällä hetkellä samat ohjeistukset kuin rokottamattomia. FINENTRY-palvelussa saat henkilökohtaiset ohjeet siitä, miten sinun tulee toimia.

Mikäli sinulla on todistus aiemmin sairastetusta covid-19-taudista, sinun ei tarvitse mennä koronavirustestiin eikä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa. Sairastetusta covid-19- taudista annetun todistuksen tulisi sisältää henkilön nimi ja syntymäaika, todistuksen antopaikka ja päiväys sekä lääkärin allekirjoitus ja leima tai muu vastaava vahvistus. Tässä tapauksessa COVID-19-tauti tulee olla sairastettu alle 6 kuukautta sitten.

Mikäli Suomessa otettu koronavirustesti osoittautuu positiiviseksi, oleskelupaikkakunnan tartuntatautiyksikön ammattilainen soittaa sinulle ja kertoo toimintaohjeet.

FINENTRY-palvelu on tarkoitettu Suomeen saapuville matkustajille, eikä palvelun kautta varatusta koronatestistä saa erillistä koronatestitodistusta. Ennen matkustamista ulkomaille, voit varata koronavirustestin yksityisen terveydenhuollon palveluntarjoajilta ja pyytää matkustamiseen tarvittavan koronatestitodistuksen.

HUSin, Kymsoten, Eksoten tai Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tekemän koronatestin negatiivisesta tuloksesta voi ladata maksuttoman, englanninkielisen todistuksen Koronatietoni.fi-palvelusta. Palvelu on tarkoitettu Suomen kansalaisille ja sen käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

FINENTRY-näytteenottoajankohdat päivitetään palveluun noin 7 päivää etukäteen, eli voit varata ajan enintään viikkoa etukäteen.