Koronatestaus

Koronavirustestaus Suomessa

Koronavirustestauksen tavoitteena on estää koronaviruksen leviämistä ja ohjata tarvittaessa hoitoon.

Voit varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin FINENTRY-palvelun kautta. Suomessa tehtävä koronavirustesti on maahan saapuville maksuton. Testiajan voi varata enintään 7 päivää etukäteen.

Esimerkiksi Helsingin seudulla on noin 50 koronavirustestauspaikkaa. Myös Helsinki-Vantaan lentokentällä on koronavirustestauspiste niille, jotka saapuvat lentoteitse ja joiden tulee mennä testiin heti maahan saavuttuaan.

Koronavirustestinäyte otetaan tikulla joko nenänielusta tai nielusta.

Koronavirustestin tuloksen saat noin vuorokauden kuluessa tekstiviestillä.

  • Mikäli Suomessa otettu koronavirustesti osoittautuu positiiviseksi, oleskelupaikkakunnan tartuntatautiyksikön ammattilainen soittaa sinulle ja kertoo toimintaohjeet.

Virallinen karanteeni

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut koronavirukselle. Karanteenin pituus on yleensä 14 päivää. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä. Lisätietoa karanteenista saat täältä.

Eristys

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona.